Program

 • Bussen finns tillgänglig vid Petancakansliet, övre Supersol, klockan 8:30 och sedan startar vi resan från Nerja klockan 09.00 på lördagen den 18 november.
 • På vägen till Cazorla besöker cooperativet Aceites Cazorla som är en stor producent av den olivolja som av många anses vara Spaniens bästa.
 • Vi kommer fram till Cazorla vid tretiden, installerar oss på hotellet och sedan är dagen fri att upptäcka Cazorla. De som vill äter en något försenad lunch på torget och är vädret rätt kan man se lejongamarna cirkla runt den närbelägna bergstoppen vid vars fot Cazorla är beläget.
 • Klockan 17:00 samlas vi på torget vid Santa Maria-kyrkan för att besöka den arabiska fästningen som ligger på en höjd på mindre än 20 minuters avstånd från centrum. Är det någon som har svårt att förflytta sig går det bra att åka taxi dit.
 • Efter att ha sett arabfästningen och hört den hemska legenden om Tragantia, passar vi på att besöka gången längs floden under Santa Maria-kyrkan som en gång överflödade och gjorde kyrkan till en ruin.
 • Klockan 21.00 äter vi en gemensam viltmåltid på restaurang Don Chema. Det finns ett stort antal fantastiska restauranger i Cazorla men Don Chema kommer inte att göra någon besviken. Pris 26 euro (ingår ej). En flaska vin och vatten per 4 personer. Övrig dricka betalas separat.
 • Söndag morgon startar 09.00.
  - Vi åker buss till vandringsstarten och följer sedan en flod som de tappraste följer till dess upprinnelse. Det innebär bland annat en vandring genom en grotta i ett berg och fram till den Svarta sjön, den otroligt vackra konstgjorda sjö som ni kan se på en av bilderna.
  - Den långa vandringen är svårighetsgrad 3-4. Alla går samma väg men går inte nödvändigtvis lika långt. Man går så långt man tycker passar.
  - En fantastisk vandring, väl värd ansträngningen, är förbi Cerrado de Elias. Den tar cirka 2 och en halv timme och är svårighetsgrad 2.
  - Vill man gå en kortare vandring så går det också bra.

  Observera: Eftersom lång- och kortvandrarna startar samtidigt så innebär detta att de som går kortare vandringar har några timmar extra på sig. Utnyttja tiden för en härlig picknick i naturen och gå inte direkt tillbaka till bussen. Vandringarna är ingen tävling utan en möjlighet att röra sig och njuta av naturen.

 • För långvandrarna gäller att om de inte nått slutmålet, floden Borrosas upprinnelse, före klockan 13:30 så är det dags att börja återvända till utgångspunkten. Karta

  Kortvandrarna har den extra tid som det tar för långvandrarna att komma tillbaka och de som vill kan besöka fiskfabriken vid startpunkten, (öppet till 14:00 För de som kommer tillbaks för tidigt skall vi försöka ordna att det är öppet för ett besök på fiskfabriken vid starten men de har normalt stängt på helgen. Det går också bra att promenera till museet Torre del Vinagre (800 m), och bli hämtade med bussen där senare.

  Beroende av hur vandringarna går och om det finns tid, besöker vi museet Torre del Vinagre som är beläget mycket nära vandringsstarten.

  Söndag runt 15.00-16.00 tar vi lunch (ingår ej), på ett vildmarkshotell. Vi skall se till att det finns olika menyer att välja på, kostnaden circa 15 euro ingår ej.

  Sedan återvänder vi mot Nerja. Återfärden tar cirka tre och en halv timme, förutom ett stopp på en vägkrog.

  Resekostnaden är 90 euros per person. I detta ingår bussresan, hotell en natt, museibesök, guidning etc men inga måltider utöver frukost söndag morgon. Ni får också en påse med smörgås (bocadillo), och en flaska vatten med er inför vandringen och en liten vinflaska för picknicken.